Počet položek: 0 0,- Kč

24 tipů na pěstování bylin a zeleniny v květináčích

 Dušené červené zelí s jablky. Pochoutka s dobře propečeným masem.

 Zlepšuje mrkev opravdu váš zrak? Mrkev má opravdu zdravotní účinky, např. snížuje cholesterol, snižuje riziko infarktu, zlepšuje zrak a sníží příznaky stárnutí pleti.

Máta je velmi neobvyklá rostlinka. Kromě toho, že je užitečná aromatická bylina, může plnit také okrasnou funkci. Její nazelenalé listy voní stejně jako ananas. Už jste to někdy zkoušeli?

Petržel je jednou z nejpopulárnějších bylin na světě. Petržel obsahuje více vitaminu C než jakákoliv jiná zelenina v naší kuchyni. Třikrát víc než pomeranč.

Jedlé květy, které se svými zářivými barvami, živou vůní a zajímavými tvary, mohou posloužit ke zdobení talířů nebo ke zvýraznění chuťi jídla. Macešky jsou jedním z nejpopulárnějších jedlých květů i díky svým nádherným barevným kombinacím.

Hlávková kapusta s mrkví je náš tip! Kapusta je skvělý doplněk každého jídla - zkuste tuto skvělou pochoutku!

Až budete sklízet celer ve vaší Minigarden zeleninové zahradě, nezapomeňte na toto pravidlo: Čím tmavší barva, tím silnější chuť.

Pití meduňkového čaje má uklidňující účinek a pomáhá k navození spánku. Čaj z meduňky lékařské můžete připravit z čerstvých nebo sušených listů. Doma vypěstovaná, bio rostlina meduňky je tou nejlepší volbou.

Doporučujeme tuto chutnou a zdravou bylinku připravit dle receptu Jamiho Olivera. Teplý rukolový salát s nádherně křupavou pancettou a piniovými oříšky.

Pikantní omáčka může být vynikající ochucovadlo při nedostatku koření. Za méně než 2 minuty si můžete vytvořit svoji vlastní pikantní omáčku. Utrhněte chilli papričku ze své Minigarden zeleninové zahrady, očistěte ji vodou a nasekejte najemno. Přidejte trochu čerstvé citronové šťávy a nechejte odstát. A je  hotovo. Dobrou chuť!

Na rozdíl od špenátu, který se používá v téměř každé kuchyni po celém světě, je Řepka olejka nesmírně populární listová zelenina v Portugalsku. Řepka olejka se vaří jako špenát.

Rau Ram (vietnamské jméno) je široce používán ve vietnamské kuchyni a v tradiční medicíně. Vietnamský Koriandr dáváme obyčejně v čerstvém stavu do salátů a používá se také v pokrmech související s kachnou. Zejména s vařenými kachními vejci.

Existuje mnoho způsobů přípravy této krásné a univerzální zeleniny. Květák je zdravá alternativa pro brambory, pokud držíte dietu s nízkým obsahem sacharidů.

Tato bylina se používá v kosmetickém průmyslu, potravinářství a ve farmaceutických výrobcích kvůli své chuti a vůni. Proč si tedy neodskočit pro 2 listky máty peprné do své Minigarden zahrádky a neužít si tuto jedinečnou chuť třeba v mochitu?

Používáme příliš mnoho bílého cukru v naší stravě. Je samozřejmě sladký, ale může způsobit zdravotní problémy. Proč nezvážit používání alternativního, zdravého přírodního sladidla? Listy Stevie jsou 40 krát sladší než cukr.

Tato aromatická bylina je známá také jako "král bylin". Je široce používána v pokrmech celého středomoří. Ano, středomořská kuchyně je nedílnou součástí dědictví UNESCO.

Znáte šťovík? Jedná se o nezbytnout aromatickou rostlinu v kuchyni pro ty, kteří mají rádi silné chutě a také na omezení příjmu soli, jako například při problémech s vysokým krevním tlakem.

A co takhle zelí a houbové rizoto na večeři? Jednoduchý recept, jak si vychutnáte zelí. Po tomto jídle se do zelí zamilujete!

Tato aromatická bylina může také zahnat škůdce z vaší zeleninové zahradky, např. odpudit nežádoucí hmyz, jako jsou motýli v zelí nebo pochmurnatky  v záhonu s mrkví. Chcete-li vědět více o této problematice, hledejte další  rostliny, které se pěstují společně.

Máte rádi rychlé občerstvení? Vychutnejte si potěšení z pěstování své vlastní zeleniny a ze sběru krásných čerstvých jahod ze své městské Minigarden zeleninové zahrádky.

Žádná kuchyň by se neměla obejít bez aromatické chuti tymiánu. Existuje mnoho různých druhů, s příchutí máty, citrónu nebo také silnější odrůdy, které chutnají jako oregano.

Kořen a listy řepy mají velmi dobré lékařské účinky. Řepa je dobrá zejména na srdce. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů tak, že zvýšuje hladinu HDL cholesterolu ("dobrý" cholesterol).

Přidejte pažitku na brambory, vejce nebo sýr. Růžové květy pažitky mohou být také konzumovány.  Můžete s nimi posypat celé jídlo. Cibulky pažitky mají jemnou chuť s nádechem česneku. Už jste někdy zkoušeli?

Salát je dobrým zdrojem vitamínu C, vápníku, železa a mědi. Podle American Cancer Institute a American Cancer Society, potraviny bohaté na vitamin A a C (antioxidanty) poskytují ochranu proti některým formám rakoviny. Spolu s dalšími fytochemickými látkami a antioxidanty, snižují riziko rakoviny dýchacího ústrojí a střevní trakt.

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace