Meduňka lékařská
- vytrvalá, mrazuvzdorná bylina s citronovou vůní
- meduňka má zubaté, jemně chlupaté listy a drobné, bílé nebo růžové květy
- po odkvětu meduňka nepříjemně páchne
- výška: 40-70 cm
Původ: Středomoří
Použití: léčitelství, v kuchyni
Pěstování a rozmnožování:
- meduňku si vypěstujeme buď ze semínek, nebo zasadíme již předpěstované sazeničky
- lze jí také rozmnožovat dělením kořenových výběžků
- meduňce je nejlépe na slunném a suchém místě, ale snese i polostín
- pravidelně zastřiháváme, aby nám rostlinka příliš nevyrostla
- na zimu můžeme meduňku přenést dovnitř a užívat si její lístky až do podzimu
- meduňka je vhodná pro domácí pěstování v květináči nebo truhlíku
Sběr a uchování meduňky:
- meduňka se dá v čerstvém stavu sklízet téměř celý rok nebo si ji můžeme usušit
- listy meduňky sbíráme za suchého a chladného počasí
- celé natě sušíme na suchých a stinných místech ve svazcích nebo ve slabé vrstvě, při dlouhém sušení mohou natě zhnědnout
- dobře usušená nať má zelenou až zelenošedou barvu a typickou citronovou vůni
- skladujeme nejlépe v papírových sáčcích nebo skleněných nádobách, nejlépe na tmavém místě
- listy meduňky lze také zamrazit
- po odkvětu by se měla v létě rostlinka až u země zastřihnout, aby listy nebyly tuhé a neztratily aróma
Přírodní lékárna:
- meduňka má zklidňující účinky, tiší bolestí hlavy a tlumí křeče
- má pozitivní vliv na nervový systém
- meduňka pomáhá s problémy v oblasti trávícího ústrojí a také zabraňuje tvorbě plynů
- zpomaluje tep a mírně snižuje krevní tlak
- meduňka může působit i proti nespavosti
Meduňka v kuchyni:
- čerstvé lístky meduňky výborně ochutí omáčky, ovocné nebo zeleninové saláty
- meduňkou dochutíme mnoho masitých a rybích pokrmů
- výborně chutná s máslem nebo čerstvým sýrem
- meduňkou můžeme dozdobit zmrzlinové poháry nebo deserty
- její citronová příchuť dodává jídlům svěžest
- z meduňky lze připravit rovněž sirup nebo vynikající čaj
Tip pro Vaše pěstování
Pěstování více druhů bylin v jednom květináči nebo truhlíku je možné. Ale pozor! Ne všechny druhy bylin se dobře snášejí s ostatními bylinami.
Kombinace bylin, které můžeme sázet a pěstovat bez obav blízko sebe:
- koriandr, včelník, fenykl, kopr a anýz
- šalvěj, dobromysl, petržel, pažitka a mateřídouška
- různé druhy bazalky
- řeřicha, kerblík, kopr, bazalka, saturejka a majoránka
- koriandr a kopr
- kerblík a bazalka
Naopak, některým kombinacím bychom se měli vyvarovat:
- fenykl a kmín
- máta a petržel
Byliny, které potřebují k růstu více prostoru, a měli bychom na to brát zřetel při sázení:
- šalvěj, máta, tymián a dobromysl
🌷🌴 🌱 🥦🥕🍅🌶️ Pokud plánujete vysadit květiny, keře nebo bylinky do květináčů či truhlíků na terasu, zahradu nebo do interiéru, prohlédněte si naši širokou nabídku na Prima-kvetinace.cz. Jsme specializovaný e-shop s tradicí od roku 2011 a nabízíme pestrý výběr květináčů a truhlíků různých velikostí, barev a designů. U nás si jistě vyberete ten pravý! 😊